Geef je gezondheid niet uit handen!|info@scienceinhealth.eu

Slank en gezond de zomer in met deze 3+ biohacks!

//Slank en gezond de zomer in met deze 3+ biohacks!

Slank en gezond de zomer in met deze 3+ biohacks!

 

De zomer betekent voor veel mensen zon, zee, terrasjes en BBQ’s. Hieronder ga je enkele tips terug vinden over hoe je door kleine wijzigingen aan je voedingspatroon flinke hulp kan krijgen om slank en gezond deze zomer in te kunnen gaan en ook zo uit te komen.

 

Tip1: Hoe geen kilo’s aanzetten op al die BBQ’s

Het mooie weer staat synoniem met BBQ. Doorgaans wordt daar wat meer gedronken en gegeten dan anders. Al deze extra calorieën leiden snel tot wat extra kilo’tjes, wat net in de zomer periode voor vele mensen niet gewenst is. De Science In Health tip: Drink een uur tot half uur voor je overvloedige maaltijd een  groot glas water met daarin twee eetlepels appelciderazijn (of een andere azijn naar keuze en smaak)

Het azijnzuur (ook ethaanzuur genoemd) in appelcider azijn boost de expressie van het AMPK enzyme (Adenosine Monophosphate activated Protein Kinase). De belangrijkste effecten van het AMPK enzymen zijn onder andere:

• Het stimuleert de oxidatie van levervetten en vetzuren in de skeletspieren

• Het remt de aanmaak van triglyceriden en cholesterol

Eenvoudig gesteld wil dit dus zeggen dat appelcider azijn via AMPK de aanmaak en opslag van nieuwe vetten verhindert en de verbranding van aanwezige vetten bevordert1. Geen zin om dit zure drankje te drinken? Doe wat meer vinaigrette (meestal op basis van azijn) op je slaatje.

Een kleine extra tip: Eet al een bord met groenten terwijl je vlees nog op de BBQ ligt. Groeten zitten vol vezels die uiterst belangrijk zijn voor je gezondheid (zie ook het artikel: vezels het echte superfood) en ook sneller een verzadiging gevoel geven, waardoor je daarna minder zal eten. Als er bij die groenten een slaatje is met vinaigrette (met azijn) zit je dus helemaal goed…

Wil je graag nog van deze biohacks kennen rond gewichtscontrole, wil je voedingsschema op maat of je DNA laten analyseren om je vetmetabolisme beter te begrijpen, kijk dan even hier…

Tip2: Hoe je lichaam extra beschermen tegen de zonnestralen

Blootstelling aan teveel zon is niet goed voor onze huid. In eerste fase krijgen we brandwonden (roodheid of nog erger). Chronische schade van zonnestralen kan leiden tot huidkanker. Het zijn de UV-stralen die schadelijk zijn. Deze beschadigen onze cellen door onder andere het genereren van veel vrije radicalen ook wel oxidatieve schade genoemd.

Vrije radicalen zijn hoog reactieve moleculen die een ongepaard elektron bevatten. Deze zullen van proberen een elektron te stelen van naburige moleculen. Waardoor deze ook beschadigd raken.

Ook voor planten kan deze UV-straling schade toebrengen aan hun cellen door de vorming van vrije radicalen. Als verdediging tegen deze effecten van zonnestralen, zullen planten (net als mensen) zelf vele antioxidanten aanmaken.

Deze antioxidanten zijn moleculen die een elektron kunnen doneren aan de vrije radicalen zodat deze geen elektron meer hoeven te stelen van andere naburige moleculen. Hierdoor kan er verhinderd worden dat er schade optreedt.

Jammer genoeg is vaak onze eigen productie van antioxidanten onvoldoende of zijn ze al opgebruikt door de vele andere stressoren op ons lichaam (zie ook tip 3). Door het eten van groenten en fruit dat zeer hoog in antioxidanten is, kunnen we de beschermende werking van deze bestanddelen van planten overnemen en zo schadelijke effecten van de zonnestralen deels worden teniet gedaan. De vorming van zonnebrand kan tot 40% en meer verminderd worden2. Welke voeding is hoog in antioxidanten:

  • Bessen (bijv bosbessen, goji bessen,…)
  • Fruit (appel met schil, aardbeien,…)
  • Noten (bijv walnoten, pecannoten,…)
  • Kruiden (kurkuma, kruidnagel, kaneel,…)
  • Groenten (tomaten, paprika,…)
  • Peulvruchten (linzen, bonen)

Alle plantaardig voedsel dus. Door het eten van veel plantaardig voedsel kan je zo goed als je bloed verzadigen met extra antioxidanten.

Niet alle plantaardig voedsel is even hoog in antioxidanten. Een eenvoudige vuistregel is kijken naar de dikte van de schil. Een heel dikke schil beschermt de plant al tegen de schadelijke effecten van UV stralen, waardoor een minder noodzaak voor de plant is om zelf antioxidanten aan te maken. Zo heeft een banaan of een meloen veel minder antioxidanten in vergelijking met bosbessen of tomaten/paprika. Die laatsten hebben allen een dunne schil.

Een smoothie met bijvoorbeeld een appel (incl schil), kiwi, bosbessen, kurkuma, zwarte peper, kruidnagel, kaneel, tomaat en spinazie geeft je al meer antioxidanten dan vele mensen op drie dagen binnenkrijgen.

Bijkomende tip: Kurkuma bevat sterke antioxidanten, maar boost ook de expressie van onze lichaamseigen antioxidanten.

Antioxidanten hebben ook een belangrijke rol in vele andere aandoeningen. Wil je graag meer hierover weten, neem dan even contact op…

Tip3: Hoe je lichaam beschermen tegen enkele nadelige effecten van alcohol

Alcohol wordt vaak wat meer genuttigd in de zomer op terrasjes of bbq’s. Voor de afbraak van alcohol in onze lever zijn een aantal hulpstoffen nodig, onder andere zink en vitamine B3 en glutathion. Glutathion in een lichaamseigen antioxidant. Door regelmatig en/of veel alcohol te drinken raakt de voorraad glutathion uitgeput. Maar zoals in de tip hierboven beschreven hebben we deze antioxidanten broodnodig om ons te beschermen tegen de oxidatieve schade van de zonnestralen. Wederom is een dieet rijk aan plantaardig voedsel nuttig om vele antioxidanten binnen te krijgen. Ook hier is kurkuma hulpzaam omdat het de eigen aanmaak van glutathion bevordert en zo het algemene glutathion niveau kan doen stijgen.

 

Tip3 bis: Hoe je lichaam beschermen tegen een kater

Als je dan toch eens te diep in het glas hebt gekeken, ervaar je de volgende ochtend waarschijnlijk de onaangename symptomen van een kater.

Een deel van deze symptomen zijn toe te schrijven aan de acute expressie van ongunstige prostaglandines (PGE2)3. Deze hebben een ontstekingsbevorderend effect en veroorzaken een deel van de fysieke klachten. De expressie van de ongunstige prostaglandines, dat wordt aangemaakt uit arachidonzuur (vlees) en linolzuur (omega 6, bijv. zonnebloemolie) kan sterk worden geremd door linoleenzuur (ALA) en eicosapentaeenzuur (EPA), beiden omega 3 vetzuren.

De symptomen van een kater kan je sterk beperken door voordat je gaat drinken voldoende omega 3 vetzuren in te nemen. Dit kan in de vorm van bijvoorbeeld lijnzaad(-olie), komkommerzaad olie, chiazaad of walnoten.

Bovenstaande voedselbestanddelen zijn allen goede bronnen van linoleenzuur (ALA), een omega 3 vetzuur waaruit ons lichaam de andere vetzuren (waaronder EPA) kan aanmaken. Vele mensen hebben echter een genetische variatie in het gen dat deze omzetting codeert. Hierdoor verloopt deze omzetting minder goed. Een supplement met daar in voorgevormd EPA (en DHA) is dan vaak aangewezen. Dit kan je onder andere terugvinden in algenolie. Via een eenvoudige DNA analyse kan je te weten komen welke variant van gen dat jij hebt. Meer info…

Wil je graag nog meer tips, een DNA analyse om meer inzicht te krijgen in je gezondheid of sportprestaties, of een voedingsprotocol op jouw maat en doelen afgestemd, aarzel niet om contact op te nemen…

 

1 Kondo, Toomoo, et al.  Vinegar intake reduces body weight, body fat mass, and serum triglyceride levels in obese Japanese subjects.  Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry, 73 (2009): 1,837-1,843.

2 Stahl W, Heinrich U, Wiseman, et al. Dietary tomato paste protects against ultraviolet light-induced erythema in humans. J Nutr 2001;131:1449-51.

3 Kaivola S, Parantainen J, Osterman T, Timonen H. Hangover headache and prostaglandins: prophylactic treatment with tolfenamic acid. Cephalalgia. 1983;3(1):31-36.

By | 2018-05-02T08:52:56+00:00 April 27th, 2018|Geen categorie|0 Comments