Geef je gezondheid niet uit handen!|info@scienceinhealth.eu

Eet je depressie weg!

Eet je depressie weg!

Bij een depressie is er een tekort of onbalans in enkele neurotransmitters. Verscheidene studies tonen aan dat een systemische ontsteking aan de oorzaak kan liggen van vele depressies. De juiste anti-inflammatoire voedingskeuze is een heel sterk wapen tegen deze ziekte.

De neurotransmitter link
Depressie is een stemmingsstoornis die zich kenmerkt door een verlies van levenslust of zware neerslachtigheid, volgens wikipedia. In het ontstaan van depressie speelt de neurotransmitter serotonine bijna altijd een belangrijke rol. Ook andere neurotransmitters en onze genetische bagage zijn betrokken.
Onze genen spelen specifiek een rol in de aanmaak, afbraak en werkingskracht van de verschillende neurotransmitters.
Niet tegenstaande de invloed van de andere neurotransmitters (zoals de catecholamines) op een depressie, heeft serotonine altijd wel een hoofdrol in het ontstaan van een depressieve stoornis.

Serotonine – de biochemie
Serotonine is een neurotransmitter die invloed heeft op het geheugen, stemming, zelfvertrouwen, slaap, emotie, seksuele activiteit, eetlust en de verwerking van pijnprikkels. Te weinig serotonine in een depressie wordt al gedurende vele jaren behandeld met SSRI’s (dit zijn medicijnen die selectief de heropname van serotonine uit de synaps afremmen, zodat deze langer werkzaam kan zijn). Prozac is hiervan een bekend voorbeeld. Ook monoamino-oxidase enzyme (MAO) remmers worden soms voorgeschreven. Dit enzyme breekt serotonine (en andere) neurotransmitters zoals dopamine af. Door dit enzyme af te remmen met medicatie kan je dus ook de concentratie van de werkzame serotonine in de synaps verhogen.
Deze medicijnen werken niet bij iedereen en geven veel bijwerkingen.  Als ze wel een verbetering van de symptomen geven, doen ze nog steeds niets aan de onderliggende oorzaak van het tekort aan serotonine en de depressie zelf.

Depressie en ontsteking
Volgens een hele reeks studies¹²³ ligt deze oorzaak mogelijks in een onderliggende systemische ontsteking.

Een systemische ontsteking is een ontsteking die niet gelocaliseerd is, maar in het hele lichaam aanwezig

Enkele pro-inflammatoire eiwitten (IL6, TNF-a, PGE2,…) die gevormd worden bij deze systemische ontstekingen geraken ook tot in de hersenen via verscheidene transport mechanismen. Daar is er een wisselwerking met Serotonine, met name:

  • De vrijgave van serotonine wordt verhinderd
  • De heropname van serotonine wordt verhoogd in het geval van TNF-a, waardoor deze niet lang actief kan zijn
  • De normale aanmaak van serotonine uit het aminozuur tryptofaan wordt verhinderd door de voorkeur te verschuiven naar de aanmaak van andere stoffen (zoals kynurenine) uit tryptofaan.

De aanwezigheid van hogere concentraties van die pro-inflammatoire eiwitten in personen met een klinische depressie werd al vele malen bevestigd. Het veroorzaken van depressieve symptomen door deze ontstekingsgerelateerde eiwitten (cytokinen) werd aangetoond in een studie door gezonde mensen die eiwitten in te spuiten, waarna deze plots depressieve symptomen gaan vertonen¹². In het geval van het eerste en het derde mechanisme zullen de klassieke beschreven medicijnen geen goede remedie bieden. De oplossing kan in vele gevallen gevonden worden in het bestrijden van de onderliggende systemische ontsteking.

Hierin komt de link met onze voeding sterk naar voren. Bepaalde voedselbestanddelen hebben een sterke anti-inflammatoire actie door rechtstreeks de ontstekingsreactie te onderdrukken, of door de expressie te bevorderen (aanzetten) van anti-inflammatoire genen en het silencen (uitzetten ) van de pro-inflammatoire genen. Een voorbeeld van dergelijke krachtige onstekingsremmende voedselbestanddelen die genetische expressie (aan/uitzetten van genen) beïnvloeden zijn de curcuminoïden die in het kruid kurkuma voorkomen.

Diezelfde studie die depressie kon uitlokken door het inspuiten van onstekingsgerelateerde cytokinen, kon deze depressieve symptomen ook voorkomen door tegelijk omega 3 vetzuren toe te dienen. Hiervan geweten is dat zij een ontstekingremmende actie vertonen, door de aanmaak van één van die ontstekingbevorderende eiwitten (PGE2) te verhinderen. Het gamma aan ontstekingremmende voedselbestanddelen is echter veel groter en krachtiger dan uitsluitend omega 3 of curcuminoïden. Een doordacht samengesteld dieet zou hierdoor elke systemische ontsteking de baas moet kunnen zijn.
Nog niet overtuigd van de mogelijkheden van voeding in het beïnvloeden van genexpressie. Lees dan even het volgende artikel: Voeding, een krachtig wapen tegen vele aandoeningen

De meeste mensen associeren depressie met een traumatische gebeurtenis. Dit is niet in tegenspraak met de link tussen depressie en een systemische ontsteking, daar de traumatische gebeurtenis de trigger kan zijn voor de systemische ontsteking. Maar dat is voldoende materie voor een ander artikel.
Bij mensen die een voedingspatroon volgen dat rijk is aan pro-inflammatoire bestanddelen komt depressie vele malen meer voor dan wanneer een volwaardig plantaardig dieet gevolgd wordt dat heel rijk is aan anti-oxidanten en anti-inflammatoire bestanddelen³. Bij deze groep komt depressie nagenoeg niet voor…
Wil u graag weten welke voeding pro en welke anti-inflammatoir zijn? Of hoe u de expressie van inflamatoire genen kan beïnvloeden? Aarzel niet om contact op te nemen.

Zijn de artikels te technisch? Moeilijk leesbaar? Laat je reactie achter hieronder…

¹Janice K. Kiecolt-Glaser, Ph.D., Heather M. Derry, M.A., Christopher P. Fagundes, Ph.D. Inflammation: Depression Fans the Flames and Feasts on the Heat, Volume 172, Issue 11, November 01, 2015, pp. 1075-1091
²Rosenblat JD, Cha DS, Mansur RB, McIntyre RS. Inflamed moods: a review of the interactions between inflammation and mood disorders. Prog Neuropsychopharmacol Biol Psychiatry. 2014 Aug 4;53:23-34. doi: 10.1016/j.pnpbp.2014.01.013. Epub 2014 Jan 25
³Lucas M, Chocano-Bedoya P, Schulze MB, Mirzaei F, O’Reilly ÉJ, Okereke OI, Hu FB, Willett WC, Ascherio A. Inflammatory dietary pattern and risk of depression among women. Brain Behav Immun. 2014 Feb;36:46-53. doi: 10.1016/j.bbi.2013.09.014. Epub 2013 Oct 1.

By | 2018-03-30T17:56:18+00:00 Maart 30th, 2018|Epigenetica, immuunsysteem, Nutrigenomics|0 Comments

Leave A Comment