Geef je gezondheid niet uit handen!|info@scienceinhealth.eu

Voeding: een krachtig wapen tegen vele aandoeningen

/, Nutrigenetics, Nutrigenomics/Voeding: een krachtig wapen tegen vele aandoeningen

Voeding: een krachtig wapen tegen vele aandoeningen

Autisme, obesitas, depressie, kanker,… Ligt een oplossing voor deze epidemische aandoeningen in de nieuwe ontwikkelingen in de voedingswetenschappen, meer bepaald in Nutrigenomics en Nutrigenetics?

Nutri-wat? denkt u waarschijnlijk. De aandachtige volger zal deze Nutrigen-X termen misschien hier en daar op deze website al teruggevonden hebben. Maar wat betekenen deze termen nu?

 

Nutrigenetics

Nutrigenetica bestudeert de effecten van individuele genetische variaties in ons DNA op de onze voeding. Deze variaties, ook polymorfismen genoemd, komen zeer frequent voor, ieder van ons heeft tal van deze variaties in zijn genen.

Polymorfismen komen bij iedereen voor, mutaties daarentegen niet. Mutaties zijn ook variaties in ons DNA, maar die zeldzaam zijn.

Er zijn enorm veel van deze variaties die interacties hebben met onze voeding en voedingsbestanddelen. Meer specifiek zijn er polymorfismen die invloed hebben op de manier waarop ons lichaam omgaat met vetten, suikers, vlees, ijzer, zink, magnesium, vitamine B12, vitamine A, vitamine D, … en vele, vele andere. Deze laatste, vitamine d bekijken we even als voorbeeld in meer detail:

Het CYP2R1 gen codeert een enzym genaamd vitamin D 25-hydroxylase en zorgt voor de omzetting van vitamine D3 in de actieve vorm 25-hydroxyvitamin D. Een variatie in dit gen of polymorfisme (in dit geval rs12794714) zorgt ervoor dat het enzym niet goed werkt en de omzetting minder goed gebeurd. Mensen met deze variatie zullen lagere bloedwaardes hebben van de actieve vorm, ondanks dezelfde blootstelling aan zonlicht of inname van vitamine D in de voeding. Vitamine D heeft een steroïde structuur en is eigenlijk meer een hormoon dan een vitamine. Te lage bloedwaardes van de actieve vorm kan daardoor invloed hebben op onder andere je prestaties,  immuunsysteem, gezondheid van je botten, neurotransmitter balans, en vele ander processen… . Mensen met dit veelvoorkomende polymorfisme hebben baad bij een hogere dosis van vitamine D, die moeilijk kan bekomen worden door alleen blootstelling aan zon in onze lange landen, en dus best wordt bijgegeven in de vorm van een degelijk supplement.

Als deze variaties een nadelige invloed hebben op onze gezondheid (zoals in het voorbeeld hierboven), en mogelijks zelf rechtstreeks verbonden zijn al bepaalde aandoeningen, kan het dus nodig zijn om hiervoor te compenseren of bij te sturen met je specifieke voedingspatroon. Inzicht in deze variaties/polymorfismen via een eenvoudige DNA test op basis van een speekselsample, kan dus zeer interessante informatie opleveren in verband  met je gezondheid en hoe deze aan je voeding verbonden is. Meer weten…

En Nutrigenomics?

Deze wetenschap bestudeert de omgekeerde weg. Met name hoe onze voedingsbestanddelen de expressie van onze genen beïnvloedt. Onze voeding zal dus mee bepalen of een gen al dan niet geactiveerd wordt. Voeding kan dus werken als een aan/uit switch voor bepaalde genen.  Maar ook als een switch met vele posties, bij genen die op verschillende manieren tot expressie kunnen komen. Een gen dat uitgezet wordt noemen we ‘gene silencing’. Deze omgekeerde weg van beïnvloeding zal voor vele mensen verbazen. Maar het is net een heel belangrijk wapen voor ons lichaam om zich aan te passen aan zijn omgeving. Ons DNA is een vrij star gegeven dat zich slechts heel traag kan aanpassen. (In tegenstelling tot bijvoorbeeld virussen, die makkelijke DNA met elkaar uitwisselen, en zodoende steeds nieuwe varianten van het virus ontstaan). Via de mechanisme die men bestudeert in het domein van Nutrigenomics kan ons lichaam zich dus toch sneller aanpassen aan plotselinge veranderen in de omgeving, en meer specifiek onze voeding.
Twee voorbeelden van goed gekende Nutrigenomische effecten:

Resveratrol, een polyfenol terug te vinden in de schil van druiven, kan leiden tot een wijziging in gen-expressie die vervolgens een shift veroorzaakt in onze energie productie en metabolisme. Op die manier kan resveratrol beschermen tegen de nadelige effecten van vet eten en oefent dit ook een invloed op de insulinespiegel. Meer info…
Sulforafaan, wat in bepaalde specifieke omstandigheden gevormd kan worden na het eten van kruisbloemigen (zoals broccoli, bloemkool, spruiten,…), is een krachtige stimulans voor de expressie van vele cytoprotectieve genen, zoals NRF2. En heeft daardoor een sterke anti-kanker werking. Daarnaast geeft Sulforafaan ook een boost aan de expressie van fase2 lever-ontgiftingsgenen en chaperonne proteinen. Omwille van de drie bovenstaande effecten is dit een krachtig neurobeschermend voedingsbestanddeel en kan met succes ingezet worden bij aandoeningen als Autisme*! Meer hierover…

 

nutrigenetics vs nutrigenomics

 

Epigenetica

Niet alleen onze voeding kan de expressie van onze genen beïnvloeden. Al onze omgevingsomstandigheden hebben die mogelijkheid en doen dit eigenlijk continu. Dit brede onderzoeksdomein wordt de ‘Epigenetica’ genoemd.

Autisme, ADHD, obesitas en kanker zijn voorbeelden van aandoeningen met een epigenetische etiologie (oorzaak).

Enkele inzichten en interessante effecten uit deze nieuwe wetenschappelijke vakgebieden komen hier en daar al terug terug in enkele van de recente blog artikels, maar worden ook al integraal toegepast in de verschillende Science In Health voedingsprotocollen:
Algemeen voedingsadvies
Voor topsporters
Voor Autisme en ADHD
Voor burn-outs

En het microbioom?

Het belang van onze darmflora voor onze fysieke en mentale gezondheid werd hier al enkele keren belicht (zie blog artikels: Vezels zijn het echte superfood, Psychobiotica, Eet wat meer modder, …).  Onze darmflora is ook in staat om onze genexpressie sterk te beïnvloeden. Maar omdat wij de samenstelling van onze darmflora uiteraard kunnen beïnvloeden door onze voedingskeuze, kan voeding op deze manier (in tweede orde) opnieuw sterk bijdragen en bijsturen aan alle facetten van onze fysieke en mentale gezondheid.

Let food be thy medicine and medicine be thy food

Was een uitspraak van Hyppocrates, de grondlegger van de westerse geneeskunde. Deze uitspraak is dus nog steeds zeer relevant en actueel…

*Lynch R, Diggins EL, Connors SL, et al. Sulforaphane from Broccoli Reduces Symptoms of Autism: A Follow-up Case Series from a Randomized Double-blind Study. Global Advances in Health and Medicine. 2017
Singh K, Connors SL, Macklin EA, et al. Sulforaphane treatment of autism spectrum disorder (ASD). Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America. 2014

By | 2018-03-29T17:00:26+00:00 Maart 21st, 2018|Epigenetica, Nutrigenetics, Nutrigenomics|1 Comment

One Comment

  1. […] Home/Epigenetica, immuunsysteem, Nutrigenomics/Eet je depressie weg Previous […]

Leave A Comment