Geef je gezondheid niet uit handen!|info@scienceinhealth.eu

Nooit meer ziek op vakantie!

//Nooit meer ziek op vakantie!

Nooit meer ziek op vakantie!

Vele mensen hebben het al meegemaakt. Je vakantie begint en net dan krijg je een verkoudheid of een griep. Dergelijke virale infecties zijn sowieso niet aangenaam, maar als je dit krijgt op vakantie is dit toch nog net iets onaangenamer. Het komt zo vaak voor dat men deze aandoening een naam heeft gegeven: De vrijetijdsziekte.

Hoe komt het dat we vaker ziek worden op vakantie?

De oorzaak is het wegvallen van stress. Een bepaalde mate van stress kan best een gunstig effect hebben op het lichaam. Stress onderdrukt kleine kwaaltjes een beetje. Als iemand stress ervaart, maakt het lichaam meer stresshormonen aan zoals adrenaline en cortisol. Deze hormonen hebben verschillende effecten op het lichaam. zo zal de hartslag versnellen, de bloeddruk stijgen en de bloedsuikerspiegel wat verhogen. Dit maakt iemand alerter en effici├źnter. Maar als die stress plots wegvalt, daalt de aanmaak van stresshormonen even acuut ├│f het lichaam blijft ermee doorgaan terwijl het niet nodig is. Hierdoor kan het immuunsysteem uit balans raken en ben je vatbaarder voor ziekte op momenten dat je ontspant.

Wat valt er eraan te doen?

Recent onderzoek* heeft aangetoond dat beta glucanen, dit is een type vezel uit bakkergist of voedingsgist en ook aanwezig in sommige schimmels (zoals de Shiitake paddestoel), een immunomodulerend en versterkend effect heeft. Maar dit alleen in situaties van mentale en/of fysieke stress. De traditionele Chinese geneeskunde maakt van die eigenschap van paddestoelen al enkele duizenden jaren gebruik bij het voorkomen en genezen van vele soorten ziekten.

Hoe werkt het?

Deze beta glucanen kunnen niet door ons lichaam verteerd worden. Ons immuunsysteem herkend deze (eigenlijk onschadelijke) stoffen als zijnde vreemd en een bedrijging voor het lichaam. Hierdoor komt er een immuunreactie op gang, door de activering van verschillende immuno-actieve stoffen (zoals oa IgA, monocytes, macrofagen en natural killer cellen). Deze zullen helpen om de aanwezige infecties te onderdrukken en dus de vrijetijdsziekte tegen te gaan. Deze effecten van beta glucanen worden reeds jaren onderzocht, met wisselende resultaten. Recent onderzoek heeft aangetoond dat dit effect van beta glucanen alleen tot expressie komt in het geval van een mentale of fysieke stressor.

Ook voor topsporters!

Zoals hierboven aangegeven werken deze beta glucanen ook in het geval van een fysieke stressor. Dit zijn zware inspanningen. Daarom kan het inname van voedingsgist of paddestoelen ook zeer nuttig voor sporters die niet ziek willen worden in de periode dat ze maximaal moeten presteren (piekperiode, meerdaagse wedstrijd, …).

Hoeveel?

Inname van ongeveer 1 soeplepel voedingsgist per dag is voldoende om de voordelen van het effect te merken.

By | 2018-01-25T14:08:11+00:00 Januari 10th, 2018|immuunsysteem|0 Comments