Geef je gezondheid niet uit handen!|info@scienceinhealth.eu

Pscychobiotica: Bacteriën bepalen mee wat wij denken!

//Pscychobiotica: Bacteriën bepalen mee wat wij denken!

Pscychobiotica: Bacteriën bepalen mee wat wij denken!

Zoals reeds aangehaald in het blogpost “eet wat meer modder”, kan ons microbioom (darmflora) worden aanzien als een tweede stel hersenen. En zoals de titel aangeeft bepalen deze organismen mee hoe wij denken. De verschillende manieren waarop deze ons gedrag beïnvloeden en sturen wil ik kort even toelichten.

Neurotransmitters

Een eerste belangrijke mechanisme hoe onze darmflora ons gedrag kan beïnvloeden is via neurotransmitters. Dit zijn belangrijke signaalstoffen die signalen of zenuwpulsen overdragen tussen zenuwcellen. Hierdoor spelen deze signaalstoffen een cruciale rol in bijvoorbeeld de ervaring van genot, blijdschap en welzijn. Maar ook hebben deze een sterke invloed op het geheugen, stemming, zelfvertrouwen, slaap, emotie, seksuele activiteit, eetlust en vele andere facetten van ons functioneren. Nu blijkt dat een (groot) deel van onze neurotransmitters (en sommige hormonen) worden aangemaakt door bacteriën en organismen in onze darm. (zie ook blogpost: Eet wat meer modder). Welke types organismen en met hoeveel ze zijn in je darmen, zal dus sterk bepalend zijn voor je gedrag en gevoel.

Vagus zenuw

Een tweede belangrijk mechanisme is via de vagus-zenuw of tiende hersenszenuw. Dit is een zenuw die van onze hersenen via een aantal organen naar onze darmen loopt. Via deze vagus worden vervolgens signalen naar de hersenen gestuurd en gaan ook signalen terug naar de darmen. Bacteriën in de darmen kunnen inwerken op die vagus-zenuw en dus rechtstreeks signalen naar onze hersenen sturen.
Dus als je weer eens trek hebt in dat lekkere koekje, zijn het misschien suikeretende darmbacteriën die het signaal geven dat ze honger hebben…

Gedrag transplanteren, zelfs van mens op dier

Het microbioom varieert tussen verschillende personen net zoals hun gedrag. Studies bij muizen hebben al aangetoond dat je typerend gedrag van een muis (angstig vs rustig of intravert vs extrovert) kan overzetten op een andere muis via een stoelgangtransplantatie. Ook werd het gedrag van een mens (angstig) ook al overbracht naar een proefdier via stoelgangtransplantatie.

Bij kinderen met autisme was het autistische gedrag bijna volledig verdwenen na een transplantatie met de stoelgang van neurotypische (niet-autistische) kinderen. Er zijn nog tal van dergelijke voorbeelden waarbij het gedrag van mens of dier drastisch kan omslaan na stoelgangtransplantatie. Gelijkaardige resultaten zijn ondertussen ook bekomen in gevallen van epilepsie en Tourette syndroom. Dit opent dus veel mogelijkheden voor stoelgangtransplantaties als behandeling van deze en verschillende andere neurologische aandoeningen. Meer hierover in één van de volgende artikels. Stay tuned!

Psychobiotica

Minder drastisch, maar in bepaalde gevallen ook effectief, is het wijzigen van de darmflora om bepaald gedrag te beïnvloeden, via de inname van probiotische supplementen (=pschyobiotica). Dit kan zijn in pilvorm of in de vorm van probiotische voeding (zuurkool, yoghurt, kimchi, Kombucha,…).  De inname van één of enkele bacteriën in de vorm van probiotica kan een kleine wijziging teweeg brengen in onze darmflora, met gunstige effecten op ons gedrag en welzijn. Maar de focus moet liggen op het creëren van een groot stabiel eco-systeem van goede organismen in onze darmen. Teveel focus op probiotica zal teveel een mono-cultuur of zeer berperkt eco-systeem teweegbrengen. (zie ook blogpost: Eet wat meer modder) Als we even vergelijken met een stoelgangtransplantatie, daar worden vele duizenden verschillende organismen ‘overgeplant’.

Voeding en gedrag

De samenstelling van je darmflora kan niet alleen gewijzigd worden via een stoelgangtransplantatie of probiotica, maar ook door simpelweg je voedingsgewoontes aan te passen. Wat je eet is ook de voeding voor al die organisme in je darmen. Sommige organisme leven voornamelijk op suiker of dierlijke eiwitten of vetten. Andere dan meer of verschillende types plantaardige vezels (pectine, lignine, cellulose, gommen, resistent zetmeel, inuline, fructanen,  hemicelluloses, saponinen en tanninen). Door het eten van de juiste voeding kan je dus de gewenste organisme laten groeien in je microbioom. Dat is pas BIOHacking!

Door het eten van (rauw) plantaardig voedsel, breng je de aanwezige organismen op het oppervlak van dit voedsel naar je darmen.  En kan je op die manier het eco-systeem in je darmen steeds aanvullen met nieuwe bacteriën en organismen.

Neem gerust contact op als je hierover mee wil weten…

By | 2018-01-16T11:32:03+00:00 Januari 8th, 2018|Microbioom|2 Comments